Schonox

Välj ditt golv med omsorg

Att vara dumsnål i valet av golv kan skada sig i det långa loppet och leda till dyra reparationer eller att missnöjet över golvet resulterar i att ni måste lägga nytt. Tänk långsiktigt och tänk praktiskt, då brukar det inte gå fel.

Det finns enkla men smarta punkter att bocka av för att få ett golv som man kommer trivas med under en längre tid:

  • Hur stor är budgeten?
  • Hur mycket tid finns?
  • Vad är det för typ av underlag nu?
  • Finns det/eller kommer det köpas husdjur?
  • I vilket rum ska trägolvet läggas?

Att anlita ett byggföretag, såsom Handkraft Bygg, gör att dem har koll på vad som funkar och ser till att alla frågor ställs rätt så det inte blir några problem; varken under bygget eller efter. Men om ni är händiga och vill prova på själv är det bra att inte förhasta sig utan ha en stabil grund.

Yta och tjocklek

Olika träslag är behandlade olika. Det finns obehandlat, behandlat med olja, lackat och så vidare. Känner du att tid och engagemang att hålla golvet i fint skick inte finns är ett oljat golv bäst, då man inte behöver göra så mycket. Hör där du köper ditt golv om hur du ska behandla det, eller be att få en broschyr av ditt byggföretag du anlitat. Väljer du att använda dig av ett tunt trägolv, exempelvis lamell, ska du tänka på att det inte går att slipa ner det så mycket. Att använda sig av ett tjockare träslag kan du slipa mer och hålla det snyggt. Dock är det viktigt att tänka på att rörelsen är större i ett massivt trägolv.

Vid skada

Tänk på att vissa träslag är vattenkänslig så att svabba golvet är inte att rekommendera, grönsåpa funkar om du gör det på rätt sätt. Men bara du är nog mad hur ditt golv ska skötas så ska det inte vara några problem. Att få en vattenskada betyder heller inte att du måste bryta upp hela golvet. Det räcker med att ta upp och lufta det område som är skadat. Här kan det vara bra att anlita en firma så det blir rätt från första början och så det inte möglar och får större och svårare konsekvenser längre fram.