Schonox

Fixa hemmet innan rotavdraget sänks

Snart kommer rotavdraget att sänkas, vilket innebär att man sparar en massa hundralappar om man gör någon form av renovering innan sänkningen. I och med att så många vill passa på att fixa hemmet innan sänkningen, råder nu en klappjakt på hantverkare.

4923900-rott-hus-pa-sedel

Socialdemokraterna gick för några veckor sedan ut med att de kommer sänka rotavdraget från 50 till 30 procent vid årsskiftet, rapporterar Svenska Dagbladet. Det innebär att om man sätter igång med en renovering i år kan man spara många tusenlappar. De större renoveringsjobben kommer dock inte att påverkas eftersom det finns ett tak på 50 000 kronor per år för rotavdraget. Men ska man exempelvis måla om huset och tar hjälp av en hantverkare för att göra det, kan man tjäna så mycket som 8 000 kronor på att göra det innan rotavdraget sänks.

Kom undan billigare

Den som känner att den absolut inte har råd med att betala ett par tusenlappar extra, bör alltså sätta igång med sin renovering redan nu. Visserligen kan man ändå behöva ta lån för att ha råd med renoveringen men renoverar man nu kanske lånen inte behöver bli lika stora. Ser man dessutom till att samla lån hos exempelvis Springfinance behöver räntan på dem inte heller bli så dyr. Man bör dock verkligen se till att genomföra renoveringen nu och inte vänta till precis innan årsskiftet. För även om man får fullt rotavdrag även då, kan hantverkarna ta mer betalt för att så många vill renovera och det råder brist på hantverkare.

Många bokar hantverkare

Både på gp.se och i Hallandsposten kan man läsa att det i nuläget råder en klappjakt på hantverkare. Många hantverkarfirmor vittnar om att de fått in fler förfrågningar än vanligt och att de därför kommer att lägga så många jobb som möjligt i år. Även tjänsteförmedlare som Servicefinder säger att de fått rekordmånga förfrågningar och när regeringen gick ut med beslutet fick de över 45 procent mer förfrågningar än veckan innan. Majoriteten av dessa förfrågningar var i just de byggkategorier som ger rätt till rotavdrag.