Schonox

Golv utomhus med marksten

Sugen på att uppgradera trädgården i sommar? Då är ett tips att bygga en uteplats i sten. Det gör du enkelt genom att lägga marksten som golv, här är några tips om hur du ska göra.

När du vill uppgradera trädgårdens uteplats är ett tips att anlägga ett stengolv utomhus, viktigt bara är att du väljer rätt typ av stenar. Tur är det då att det finns massor av olika sorters marksten att välja bland, vilket du till exempel kan hitta på www.flisbyab.se/typ/marksten. Just marksten är perfekt när du vill anlägga uteplatsen direkt på marken och kanske till och med skapa en gångväg som leder från husets framsida till att kopplas samman med din uteplats. Viktigt att tänka på är göra förarbetet noga för att skapa en stabil grund, visste du till exempel att det är bra att lägga ut både stenkross och markduk innan du lägger stenplattorna? Det och många fler tips för stenläggning hittar du hos Vi i villa som skrivit en hel guide om detta. Likaså har Expressen sammanfattat en steg-för-steg-guide med hur du på ett enkelt sätt genomför själva läggningen av plattorna.

Fundera och planera för bästa resultat

Något som är bra att tänka på innan du sätter igång med att anlägga uteplatsen är att fundera kring hur du vill att trädgårdens helhetsintryck ska bli. Det är lätt att ryckas med och lägga uteplatsen, men samtidigt glömma bort den kringliggande trädgården. Så när du planerar att genomföra den här typen av projekt är det viktigt att ta ett steg tillbaka och faktiskt fungera och planera kring dess helhet för att projektet ska bli lyckat. Ett tips som du bör ta till dig är till exempel att fundera kring syftet – vad ska du använda trädgården till? Så här skriver Aftonbladet om trädgårdens syfte:

”Ska den fyllas av odlingar och prunkande blomsterrabatter eller snarare vara en plats där du bara kopplar av med familj och vänner? Behövs stora ytor där barn kan leka eller kanske en väl tilltagen och vindskyddad uteplats för grillning och fikastunder? Allt det här är faktorer som påverkar hur du bör planera trädgården.” läs mer.

När du fått klart för dig exakt hur du önskar att samspelet mellan trädgård och uteplats ska vara – då är det hög tid att börja förbereda för anläggningen av uteplatsen i marksten.