Schonox

Mögelskador måste åtgärdas

Mögel är något många dras med i vårt kalla och fuktiga klimat. Inte minst skolor och vindar, krypgrunder och offentliga byggnader. Men vad kan hända med hälsan om man inte slutar vistas i en miljö där det finns mögel och andra farliga bakterier?

 

Mögel i vindar och i krypgrunder är ett stort problem i svenska hus, något som åtgärdas med renovering, sanering och i värsta fall rivning. Men det gäller att kontakta de som är specialister på mögel- och fuktproblem, som till exempel www.waterproof-stockholm.se. I Aftonbladet går det att läsa om hur ett tillsynes friskt nyköpt hus blev rena mardrömmen för familjen som flyttade in, eftersom det var fullt av mögelskador.

 

Många skolor drabbade av dålig inomhusmiljö

 

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om det bistra faktumet att många av Sveriges skolor har skadeproblem med just mögel och fukt. Skolan är Sveriges största arbetsplats men ändå får så många stå ut med en riktigt dålig inomhusmiljö och enligt nya siffror från Boverket har närmare 40 procent av alla Sveriges förskolor och skolor fått sin ventilation underkänd när det har utförts obligatoriska ventilationskontroller, så kallade OVK.

Mögelskador får barn att utveckla astma och allergier, lärare att få problem med luftvägarna och ger dem eksem, rinit och tung huvudvärk. Helt klart är det ett stort, och farligt, arbetsmiljöproblem. Dessvärre är sanering av mögel och liknande något som dröjer i skolor och det får inte bara barn att bli sjuka men även lärare att bli sjukskrivna om det har fått pågå under en längre tid. Med andra ord, väldigt dåligt för alla inblandade.

 

Mögel – ett folkhälsoproblem

 

En forskare som intervjuas i Svenska Yle menar att mögelskolor på sikt skapar ett stort folkhälsoproblem. Hon säger vidare att det är oetiskt att barn och unga vistas i dålig inneluft där de ska lära sig viktig kunskap och bygga vidare på sina liv. Mögel och andra liknande bakterier, som strålsvamp, kan nämligen inte bara påverka oss direkt negativt – de kan även trigga igång andra sjukdomar. Många av de som blir sjuka av mögel som barn kommer vara sjuka vuxna. Ledreumatism och magsjukdomar som celiaki kan drabba de som blivit skadade av mögel som barn.