Schonox

Få bort dålig lukt hemma

Har du drabbats av mögel och vill bli av med den kvarhängande doften det lämnar efter sig? Eller har du andra dofter i hemmet som du vill bli av? Här är några enkla tips på hur du med enkla husmorsknep blir av med ovälkomna odörer i hemmet.

Alla hem har en speciell doft som man själv, som boende i hemmet, inte känner av så när något hemma börjar lukta blir man ofta snabbt varse om odören. Men att bli av med illaluktande dofter hemma är inte det enklaste och det räcker ofta inte med att bara ta vanliga rengöringsmedel och städa när lukten verkligen satt sig. Vill man eliminera problemdoften helt och hållet kan man köpa speciella generatorer med ozon som bryter ner orsaken till doften om man exempelvis har drabbats av mögel eller fukt. Men det går också att använda klassiska husmorsknep i många av fallen, till exempel om du har ett kylskåp som tagit en illaluktande doft, då kan du göra såhär:

”En halv citron i kylskåpet kan ta bort lukter. Du kan även ta bikarbonat, ättika eller salt på en svamp och skrubba alla sidor och hyllor. Tvätta sedan rent med en våt svamp. När du är klar – placera en burk med bikarbonat inuti, det tar bort de sista lukterna. Ett ytterligare tips är att doppa en bit bomull i vaniljpulver eller vaniljextrakt och placera på en hylla. Det fungerar som en luktborttagare och avger dessutom sin goda doft.” se fler tips här.

Husmorsknepet som motverkar odörer

Det finns många saker i ens hem som kan dra åt sig obehagliga dofter, har du till exempel doftat på din bäddmadrass på senaste? Den kan dofta både svett och unket. Som tur är går detta att råda bot på. Allt du behöver göra är att lägga hela madrassen i en plastsäck som du sedan ställer in en skål innehållandes 24 % ättika och knyter åt – sedan kan du lämna den försluten under natten och sedan vädra den innan du lägger tillbaka den i sängen igen. Detta knep fungerar lika bra på dina sängkläder.

Andra saker som fungerat utmärkt mot illaluktande dofter är citron, natriumbikarbonat, vinäger, senapspulver och vaniljextrakt. Sedan ska man inte underskatta det enkla knepet att ställa ut skålar med ättika i hemmet, det neutraliserar dofterna.