Schonox

Luftavfuktare mot fuktskador i hemmet

Det finns många delar i ditt hem som kan drabbas av fukt och fuktskador, vanligast är det med badrum och andra våtrum, men även källare och krypgrund kan vara illa drabbade. Likaså gäller väggar och tak om fukten kan ta sig in på något vis. Men det finns sätt för att skydda sig mot fuktskador.

Skaffa en luftavfuktare arctusnordic.se för att skydda hemmet mot fuktskador, det är en enkel åtgärd som kan göra stor skillnad. Stora delar av våra hem har oftast en högre fuktighet än vad som är bra, och då är det smart att införskaffa en luftfuktare. Här får du veta mer om fuktskador och fukt i hemmet.

Inte lätt att upptäcka fuktskador

Det är inte helt lätt att upptäcka fuktskador. Lättast är dem att upptäcka i stora tak och i fasader, svårast är det att märka i badrum med klinker och kakel som ytskikt, skriver TV4 i en artikel. De vanligaste sätten att upptäcka fuktskador på är genom att märka att det är fuktigt, det kan vara fuktfläckar, vatten som rinner eller kondens. Annat tecken på fuktskada är att material förändrar sig, tillexempel buktar ut, eller att golv sväller. I värsta fall märks fuktskadorna när mögel hunnit rota sig, vilket inte är bra. Det gäller att vara uppmärksam. 

Ventilationsåtgärder mot fukt

Oavsett om du hittat fukt i villan, fritidshuset eller lägenheter så gäller det att åtgärda detta, och det snabbt. Här är luftavfuktare bra, som redan nämnt. Men vad mer kan man göra? Se till att underlätta självdragsventilation, tipsar Byggahus.se, skaffa ventiler eller satsa på bättre ventilation överlag. Se även till om du kan minska fukten som kommer in i ditt hus.

Häng inte tvätt inomhus

En sådan enkel sak som att inte hänga tvätt inne, och i stället satsa på torktumlare eller liknande, det kan göra stor skillnad, skriver Expressen. Dels är det inte helt hälsosamt att torka massor av blöt tvätt på en torkställning inomhus, dels bidrar det till mer fukt som i sin tur kan leda till fuktskador.