Schonox

Ozon motverkar skadliga ämnen

Pentaklorfenol började tillverkas på 1930-talet i syfte att impregnera och stärka träet man använde vid husbyggen och golvläggning, men år 1976 förbjöds användningen av detta medel – så om du bor i hem byggda innan dess kan det vara bra att skaffa en ozongenerator för att bryta ned ämnets gifter som annars kan ge lung-, lever- och njurskador samt även hudallergier.

Ett hem byggt innan år 1976 och som är belagt med trägolv riskerar att sakna fuktskydd och i stället ha träet behandlat av PCP, eller pentaklorfenol som det heter, och det är inte bra då detta ämne är ett cellgift. Det innebär att om du andas in ämnet så kan du drabbas av både lungskador och lever- och njurskador samt uppvisa symptom på hudallergier. Numera är ämnet förbjudet i Sverige, i alla fall när det kommer till att använda det i trä. Men du som misstänker att ditt hem är byggt med trä som impregnerats med ämnet gör gott i att läsa in dig på hur du kan använda ozon för att bryta ned ämnet, och på ozongeneratorer.se finns god information om hur ozonet verkar mot olika ämnen och hur en sådan fungerar.

Ozon tar bort många dolda ämnen i hemmet

Det är inte bara mot gifter som ozon fungerar bra, det renar även från andra ämnen och obehagliga dofter – och i våra hem finn fler sådana än vad man kanske tror. Något bland annat Expressen uppmärksammat är fenomenet ”sjuka hus” och debatten som varade just i samma veva som man förbjöd användningen av pentaklorfenol. Precis som med PCP finns andra ämnen som kan påverka vår hälsa negativt och därför kan det vara en god investering att skaffa en ozongenerator av detta skäl – att förhindra ett ens hus blir sjukt från början då generatorn bryter ned ämnena innan de tar fäste. Och visst är det många platser i landet som ruvar på en hel del farliga ämnen där man inte vill vara och peta i gjorden, riva i betongen eller slipa golven. Det är något som bland annat Aftonbladet sammanställt i en artikel man döp till ”Det förgiftade landet” vilken kan vara läsvärd för den som går i valet och kvalet om en renovering eller kanske en flytt.