Schonox

Viktigt när du bygger om köket

Köksrenoveringar är väldigt populära just nu. I den här artikeln kan du därför läsa om några tips som kan vara bra att ha i åtanke innan du sätter igång. Du får svar på hur du ska tänka för att planera ett kök på bästa sätt, och saker som många glömmer bort.

Att renovera ett kök kan vara ett av de mer omfattande hemprojekten du kan ta dig an. Det är inte bara det att du vill att köket ska se bra ut, det finns nästan inget annat rum där det rent praktiska är lika viktigt. Att det är enkelt att arbeta i köket gör helt enkelt stor skillnad i vardagen. Det är också ett av de rum i hemmet där effekterna av slitage blir som tydligast, så det är viktigt att du väljer material och vitvaror med omsorg. Endast på det sättet får du ett resultat som håller för många år framöver. Välj till exempel ett kylskåp från Cylinda så får du ett kylskåp av hög kvalitet, men vad ska du mer tänka på när du bygger om köket?

Folk renoverar mer under coronapandemin

Först kan det vara värt att säga någonting om hur populärt det är just nu att bygga om och renovera kök. Företagare i byggbranschen vittnar om att antalet förfrågningar de får har ökat med så mycket som 30 procent under det senaste halvåret. Om du går i liknande funderingar är du uppenbarligen inte ensam.

Kökstriangeln – en praktisk layout för köket

Funktionalitet är alltså a och o i ett kök. En vanlig modell att utgå ifrån när det gäller kökslayouter är den så kallade “kökstriangeln”.Kökstriangeln syftar på relationen mellan spisen, diskhon och kylen. Målet är att de ska placeras i relation till varandra på ett sätt som ger dig en bra arbetsgång i köket. Den som arbetar i köket ska alltid obehindrat kunna komma åt de tre tidigare nämnda punkterna. En faktor som många glömmer av i planeringen är ljussättningen som ofta tillkommer efteråt som en eftertanke. Det är en bra idé om du har med dig ljussättningen redan från början, risken är annars att du får krångla med förlängningskablar och andra mindre eleganta lösningar. Planera redan inledningsvis vart lampor och belysning ska sitta, och låt en elektriker dra kablarna på ett sätt som passar. Det blir mycket enklare i slutändan samtidigt som resultatet blir bättre.

Plocka bort för att skapa nytt?

Att bygga om ett kök kan handla om att ta bort saker som du kanske inte behöver. Har du till exempel flera överskåp som är fyllda med porslin du aldrig använder? På senare år har det blivit en trend att bygga kök som överhuvudtaget inte har några överskåp. Det kanske är att gå lite för långt, särskilt om du lever i en familj och faktiskt behöver ha en del förvaringsutrymme. Med det sagt kan det vara en kul idé att plocka bort något eller några skåp, alternativt att plocka bort luckorna från några av dem för att få öppna skåp där du kan förvara finporslinet.