Schonox

ROT-avdraget för arbeten i hemmet

Möjligheten till att kunna utnyttja det så kallade ROT-avdraget har för privatpersoner gjort det billigare att kunna få renoveringar och hantverksarbeten utförda i hemmet, men vad gäller idag egentligen?

I grunden är ROT-avdraget 2012 detsamma som tidigare år. Du får alltså dra av 50 procent av en arbetskostnad för giltiga ROT-tjänster upp till 100 000 kr. Själva avdraget är alltså max 50 000 kr. Är ni två personer som är skrivna i huset eller bostadsrätten så får ni göra varsitt ROT-avdrag för samma tjänst vilket gör att ni då kan halvera arbetskostnader på totalt 200 000 kr, vilket ger ett högsta avdrag på 100 000 kr.”

Större ljusinsläpp med nya fönster

Vilka tjänster som är giltiga för att kunna göra ett ROT-avdrag bör man kontrollera innan så att man är säker på att de åtgärder man har planerat verkligen kommer att vara giltiga för ett avdrag. Dem som vill göra sin bostad mer energieffektivt genom att installera moderna PVC fönster, kan vara lugna. Att installera nya fönster, att byta ut de befintliga eller att måla om sina fönster, är godkänt för ROT. Detta gäller dock bara om man bor i en egen bostad, som en villa. Bor man i en bostadsrätt kan man bara utnyttja ROT-avdraget för de arbeten som utförs på insidan av fönsterna.

Vanligt att satsa på golven

Precis som med ens fönster gäller ROT-avdraget bara för de arbeten som sker inuti bostaden så länge det är en bostadsrätt som man bor i. Ett av de vanligaste arbetena som avdraget utnyttjas till är för arbeten med golven. Dels är slipmaskiner något som man sällan har hemma och därför behöver hjälp med. Dels är golven svåra att få ett bra resultat på om man inte är duktig med materialen och med verktygen.